VR

Virtual reality (VR) este numele sub care ai auzit despre tehnologia de reproducere a mediului înconjurător (real sau imaginat). Această tehnologie simulează prezența ta fizică într-un mediu creat cu mijloace digitale, cu care poți interacționa. Experiența pe care o ai când folosești un dispozitiv VR este una senzorială (vizuală, tactilă, auditivă și chiar olfactivă).

În momentul de față, poți experimenta realitatea virtuală cu ajutorul unei căști speciale, căreia îi încredințezi câmpul tău vizual. Imaginile pe care casca le proiectează pe retina ta – și pe care creierul le preia și le interpretează – îți crează senzația că te găsești într-un spațiu care se simte diferit. De obicei este un spațiu 3D (tridimensional), care îți crează iluzia că ești fizic în altă parte decât știi că ești (ex. camera în care faci această experiență). Mai mult, te poți mișca în acel spațiu, poți interacționa cu obiecte virtuale și poți simți senzații pe care le cunoști din lumea reală, cum sunt senzațiile pe care le ai când te deplasezi cu viteză sau privești strada de la etajul 20.

Softul care lucrează în casca VR, astfel încât tu să poți experimenta toate aceste senzații, este capabil să înregistreze și feed-back din partea ta, astfel încât experiența să se adapteze la reacțiile tale, pe măsură ce se desfășoară. Dispozitivul simulează modificarea câmpului tău vizual în funcție de direcția în care privești sau de felul în care îți miști capul și corpul.

Cea mai cunoscută și mai atractivă utilizare a tehnologiei VR este cea din domeniul jocurilor video. Realitatea virtuală este însă prezentă din ce în ce mai mult în educație. Potențialul tehnologiei VR de a îmbunătăți experiența educațională a atras atenția oamenilor de la Google, care au creat primele săli de clasă virtuale, în care profesorii pot preda lecții virtuale – numite Google Expeditions.

Vrei să vezi muzeul Luvru din paris, dar nu se poate să-l vizitezi împreună cu colegii tăi de clasă? Nicio problemă! Îl poți vedea în timpul orei de istoria artei (sau ceva…). Vrei să să înțelegi cum se face un vas de lut sau o poartă de lemn maramureșană? Ar fi foarte bine dacă ai ajunge la Horezu sau la Baia Mare, să vezi cu ochii tăi. Până atunci, le poți vedea pe toate în VR.