Olărit

Bărbații sunt cei care extrag lutul din cele mai potrivite soluri. Îl curăță, îl porționează, îl udă, îl frământă, apoi îl tescuiesc (vrem să știm ce înseamnă asta!) și îl amestecă. Astfel obțin de fapt lutul acela cleios și roșiatic pe care am văzut sau ne imaginăm că îl învârt meșterii pe roata olarului.

Pe urmă intră în scenă femeile. Ele sunt decoratoarele, artistele. Cu o măiestrie transmisă de generații, desenează modele tradiționale (printre care și viu-coloratul cocoș de Hurez), folosind culori unice în lume. Unice sunt și vasele de lut rezultate.

Unicitatea meșteșugului vâlcean este recunoscută de Unesco din decembrie 2012, când ceramica din Horezu a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial.

Acestea sunt doar câteva informații pe care le poate afla oricine la o simplă căutare pe Internet. Noi vrem să te întâlnim pe tine, meșterul local autentic, și să ne uităm peste umărul tău, să vedem cum faci ca să creezi acele minunate vase. Apoi, ca și cum ar fi acolo, printre vasele de ceramică, vrem să te vadă și mii de copii din întreaga lume, cu ajutorul tehnologiei VR.

Vrem să te cunoaștem. Scrie-ne!